niedziela, 16 grudnia 2012

Kotlety z grochu

 

W czwartek postanowiłam, że w piątek na obiad będą kotlety z grochu. W nocy z czwartku na piątek, groch się namaczał. W piątek go ugotowałam i ulepiłam kotlety. Nie jest to potrawa mojego życia. Jakieś takie bez pazura wyszły. Nic specjalnego. Inspiracja.


Składniki:
- 200 g grochu
- 100 g otrębów orkiszowych
- 1 jajko
- sól, pieprz, papryka słodka
- ewentualnie mąka pełnoziarnista

Wykonanie:
Groch zalać wodą i pozostawić na całą noc, aby się namoczył (ja pozostawiłam na 24 godziny). W tej samej wodzie gotować groch do miękkości (ok 90 minut). Przełożyć na durszlak i odsączyć z nadmiaru wody.

Rozgnieść groch widelcem, tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem. Dodać przyprawy i otręby. Gdyby masa nie była jeszcze wystarczająco gęsta, dosypać mąki pełnoziarnistej. Uformować kulki, spłaszczyć je. Smażyć kotleciki z dwóch stron na rozgrzanym oleju.


1 komentarz: